Spiżarnia babuni Drukuj

spizarnia

19 listopada 2010 r. uczniowie ze szkolnego koła historycznego realizujący projekt ?Ocalić od zapomnienia ? Spiżarnia Babuni? pojadą do Państwowego Muzeum Etnograficznego do Warszawy, by tam poznać inne grupy uczestniczące w programie oraz zaprezentować na ogólnopolskim EtnoShow to, co w naszej gminie jest najpiękniejsze i najciekawsze.

Regionalne stroje, ludowa muzyka, rękodzieło - próżno tego u nas szukać! Jednak jest coś czym i my możemy się pochwalić. Przetwórstwo żywności, szczególnie warzyw, owoców, mięsa i mleka oraz wypiek tradycyjnego wiejskiego chleba to to, czym będziemy się z innymi dzielić. Na EtnoShow będziemy mieli do dyspozycji ministoisko, na którym przedstawimy swoje dotychczasowe prace w projekcie. Nie zabraknie smakołyków, którymi będziemy częstować odwiedzających etnografów, artystów, ekspertów i innych gości.
W związku z przygotowaniami do wyjazdu w naszej szkole od kilku dni trwa wielka akcja poszukiwawcza. Czego szukamy? Skarbów zamkniętych w słoiczkach. Zwyczajnych i zaskakujących przetworów naszych babć i mam. Już dziś możemy podziękować p. B. Piecyk za pyszny dżem z dyni i pigwy oraz nutellę ze śliwek i kakao, a babci Patrycji Jóżkiewicz za konfiturę z jagód. Jeśli chcesz nam pomóc. Masz w domu oryginalny, domowy przetwór, tzw. wek, przynieś go do pracowni historycznej. Zabierzemy go ze sobą do Warszawy na naszą prezentację. Po powrocie oddamy, o ile nie zostanie  w Warszawie zjedzony (haha). Uwaga! Szczególnie poszukujemy: cukinii, patisonów, aronii, fasoli, malin, skórki z pomarańczy w syropie oraz różnych kolorowych sałatek na zimę.